Ο Πλάτανος στο Κράσι Μαλίων Κρήτης

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ
Ο τεράστιος πλάτανος στην πλατεία του χωριού η ηλικία του οποίου, όπως εκτιμούν οι κάτοικοι πρέπει να είναι πάνω από χίλια χρόνια.

Ηράκλειο- Σταλίδα- Μοχός- Κράσι του Γιάννη Σαματά

Η διαδρομή :
Σάββατο πρωί κι η μαύρη Honda Transalp του Χάρη είναι έτοιμη για ταξίδι. Φορτώνουμε φωτογραφικές μηχανές και χάρτες, βάζουμε τα κράνη και τα μπουφάν και ξεκινάμε. Πρώτη στάση για αγορά φιλμ και σύντομα αφήνουμε το Ηράκλειο πίσω μας.
Η μέρα είναι καταπληκτική με ήλιο κι ελάχιστο άνεμο. Η θάλασσα καταγάλανη κι ακύμαντη μας δημιουργεί αμφιβολίες κατά πόσο διαλέξαμε σωστά να περάσουμε τη μέρα στα βουνά αντί για καμιά παραλία.

Ταξιδεύουμε άνετα για 15 λεπτά όταν από τη δεξιά πλευρά του δρόμου βλέπουμε άντρα της τροχαίας να μας κάνει νόημα να σταματήσουμε. Αυτές οι συναντήσεις σπανίως είναι για καλό κι όντως αυτό επιβεβαιώνεται για ακόμη μια φορά.

Σύμφωνα με το ραντάρ της τροχαίας πηγαίναμε με 104!!! χιλιόμετρα την ώρα ενώ το όριο ταχύτητας είναι 70 χλμ./ ώρα. Μιλάμε βέβαια για ευθύ δρόμο με ελάχιστη κίνηση. Λίγο παρανοϊκά όλα αυτά αλλά το κράτος μάλλον χρειάζεται τα πρόστιμα για να γεμίσει τα ταμεία του. Εν πάση περιπτώσει, παίρνουμε το πρόστιμο των 10.000 Δρχ και συνεχίζουμε με ελαφρύ εκνευρισμό.

Λίγο αργότερα απολαμβάνουμε τη πανοραμική θέα της Χερσονήσου από κάτω μας και αφού την αφήσουμε πίσω μας, όπως και τη Σταλίδα, αρχίζουμε να ανεβαίνουμε τον ανηφορικό γεμάτο στροφές δρόμο που οδηγεί στον Μοχό. Είναι εντυπωσιακή η θέα της Σταλίδας από κάτω μας κι αν έχετε το χρόνο να κάνετε τη διαδρομή αυτή το απόγευμα τότε θα απολαύσετε το καταπληκτικό ηλιοβασίλεμα.

ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΘΕΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ

ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ, ΑΒΔΟΥ

Στην όμορφη πλατεία του Μοχού κάνουμε μια μικρή στάση για φωτογραφίες. Ο Μοχός διατηρεί λίγο από το παραδοσιακό του χρώμα κι είναι μια ευχάριστη πρόταση για μια μικρή βόλτα από την Χερσόνησο, Σταλίδα ή τα Μάλια. Μάλιστα έχετε υπόψη σας ότι κάθε Τετάρτη βράδυ στην μικρή πλατεία διοργανώνεται κρητική βραδιά.

Οδηγάμε προς το οροπέδιο Λασιθίου και κάνουμε μια-δυό στάσεις για να χαρούμε τη θέα της κοιλάδας των Ποταμιών και του Αβδού από κάτω μας. Το Αβδού είναι ένα μικρό χωριό με πολλά καλοδιατηρημένα παλιά σπίτια και όμορφα σοκάκια. Υπάρχουν μερικά συμπαθέστατα καφενεία αλλά το αγαπημένο μου πάντα παραμένει της Κας Ερωφίλης κι αιτία είναι η καταπληκτική ομελέτα με ντόπια αυγά και πατάτες που φτιάχνει.

Το χωριό Κράσι
:
Περίπου 15 λεπτά αργότερα μπαίνουμε στο ορεινό χωριό Κράσι κι ανηφορίζουμε για την πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο και τις βρύσες που τρέχουν χειμώνα- καλοκαίρι.

ΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ

Ο ΠΛΑΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑΟΙ ΒΡΥΣΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΝΟ


"Πρέπει να είναι πάνω από χιλίων ετών" λέει με περηφάνια ο Κος Αλεξάκης που έχει διαλέξει τις βρύσες για να πουλήσει τη νόστιμη και δυνατή ρακή του. Εννοείται ότι δεν αρνούμαστε την ευκαιρία για να την δοκιμάσουμε μέχρι να ετοιμαστούν οι καφέδες.

Ο πλάτανος είναι πραγματικά τεράστιος και η δροσερή σκιά του, πραγματική απόλαυση μια τόσο ζεστή μέρα. Μερικοί τουρίστες εμφανίζονται σποραδικά, βγάζουν τις απαραίτητες φωτογραφίες και πίνουν δροσερό νερό από το παλιό υδραγωγείο.

Στο Κράσι υπάρχουν αρκετά καφενεία και κάποιες ταβέρνες που φημίζονται για το νόστιμο ψητό κρέας που σερβίρουν.


Προηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος