Το Κλήμα των Καλαβρύτων ( Κλήμα του Παυσανία )


Το κλίμα του Παυσανία είναι ζωντανό εδώ και τουλάχιστον 20 αιώνες δίπλα στον ποταμό Λάδον και απλώνει τα πελώρια κλαδία του πάνω σε μερικα επίσης πανάρχαια δέντρα.

Πως πάς εκεί;
Η περιοχή βρίσκεται 270 χλμ από την Αθήνα, κοντά στη κωμόπολη Κλειτορία (Μαζέικα) του Αιγίου, στους πρόποδες του Χελμού.
Στην Εθνική Οδό Αθηνών - Πατρών, λίγο πριν από το Αίγιο ακολουθείτε τις πινακίδες για Καλάβρυτα. Αφού περάσετε τα Καλάβρυτα, μετά από 30 χλμ θα συναντήσετε την Κλειτορία. Συνεχίζοντας 1 χλμ, περίπου έξω από την Κλειτορία βρίσκεστε μπροστά από το Κλήμα του Παυσανία.


Το "κλήμα των Καλαβρύτων" ή "Κλήμα του Παυσανία" είναι τεράστιοι κορμοί από αμπέλι, όπως φαίνεται από το ανάγλυφο του κορμού και το φύλλωμα. Οι κορμοί είναι διασκορπισμένοι στον περίβολο της εκκλησίας του Αγ. Νικολάου και απλώνονται πάνω στα δένδρα. Το κλίμα βγάζει μόνο άνθη τον Μάιο μήνα και ποτέ καρπούς. Στον περίβολο της εκκλησίας θα βρείτε επίσης μια πηγή που κατεβάζει δροσερό νερό από τα γύρω βουνά.

Αξιοσημείωτο, είναι το οτι την εκκλησία αναστήλωσαν Έλληνες του εξωτερικού το 1960.

Ιστορικά :
Την περιοχή κατά την αρχαιότητα είχε επισκεφθεί ο αρχαίος περιηγητής Παυσανίας (143-176μ.Χ) ο οποίος περιγράφει στο πολύ σημαντικό ιστορικό υλικό που άφησε πίσω του, τις τοποθεσίες και τις αρχαίες κώμες που επισκέφτηκε. Έτσι διάφορες τοποθεσίες στην ευρύτερη περιοχή έχουν το όνομά του: "ο πλάτανος του Παυσανία" (κοντά στα Τριπόταμα), το "κλήμα του Παυσανία" (κοντά στο αχαϊκό χωριό Σπηλιά), "η πηγή του Παυσανία" (κοντά στη Βυτίνα). Αυτό σημαίνει ότι το "κλίμα του Παυσανία" όπως χαρακτηριστικά ονομάζεται η περιοχή, ίσως ήταν ήδη εντυπωσιακό και υπερήλικο.

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΜΕΓΕΘΟΣ

Γενικά :
Είναι ένα ωραίο μέρος για εκδρομή, χειμώνα και καλοκαίρι.
Άλλα ενδιαφέροντα μέρη στην περιοχή είναι το πεστροφείο δίπλα στον ποταμό Αρωάνιο. Εκεί μπορείτε να φάτε και να απολαύσετε ένα ωραίο περίπατο δίπλα στο ποτάμι, κάτω από τα πελώρια πλατάνια.

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΩΑΝΙΟ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΩΑΝΙΟ

ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΑΡΩΑΝΙΟΠροηγούμενη σελίδα | Κεντρική σελίδα | Κατάλογος